Στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way, με θέμα «ΚΥΠΡΟΣ: Ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», στη Λευκωσία στις 17 Νοεμβρίου 2022, παρευρέθηκαν τα Μέλη της ΡΑΕΚ κ.κ. Ανδρέας Πουλλικκάς Πρόεδρος και Νεόφυτος (Άκης) Χατζηγεωργίου Μέλος.
 
Στα πλαίσια του Συνεδρίου, ο Δρ. Πουλλικκάς ήταν ένας εκ των κυρίων ομιλητών όπου παρουσίασε το θέμα «Ενεργειακή μετάβαση: Ρυθμιστικές προκλήσεις για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου». Ο Δρ. Πουλλικκάς είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου, να τοποθετηθεί επί της παρούσας ενεργειακής κρίσης και να παρουσιάσει τα προβλήματα και τις λύσεις που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση των απομονωμένων νησιώτικων ενεργειακών συστημάτων, όπως είναι η περίπτωση της Κύπρου.
 
Ξεκινώντας με τα χαρακτηριστικά του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου, ο Δρ. Πουλλικκάς ανέφερε ότι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο είναι 550 μεγαβάτ και η συμβατική εγκατεστημένη ισχύς 1483 μεγαβάτ. Δηλαδή το 25% της εγκατεστημένης ισχύος αφορά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όσον αφορά τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού το 2021 έχει φτάσει στο 15% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, καθώς επίσης και στα επόμενα χρόνια.
 
Ο Δρ. Πουλλικκάς, αναφερόμενος στην παρούσα ενεργειακή κρίση, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει υψηλό τίμημα για την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν παρασύρει και τις τιμές του πετρελαίου. Ειδικά τα απομονωμένα ενεργειακά συστήματα, όπως η Κύπρος, τα οποία εξαρτώνται από τις εισαγωγές υγρών καυσίμων, επηρεάζονται έντονα από το ψηλό κόστος των παραγώγων του πετρελαίου και από την τιμή αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων. Ο Δρ. Πουλλικκάς παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή της τιμής του πετρελαίου μπρεντ (brent price) και πόσο επηρεάζεται από τις εκάστοτε παγκόσμιες κρίσεις, καθώς και της τιμής αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, αναφέροντας ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί περίπου στα 70 Ευρώ ανά τόνο.
 
Για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση των απομονωμένων νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων, και ειδικότερα για την Κύπρο, ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα χρειάζεται η άμεση αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, έτσι ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος με τη χρήση φυσικού αερίου και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, για να είναι εφικτή η επιπλέον διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου. Επίσης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ανέφερε ότι σημαντικό συστατικό του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος της Κύπρου αποτελεί η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την εφαρμογή της τεχνολογίας “vehicle to grid” (V2G), δηλαδή η αμφίδρομη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και του ηλεκτρικού δικτύου.
 
Κλείνοντας ο Δρ. Πουλλικκάς, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι το μόνο μη διασυνδεδεμένο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε ότι με σωστό προγραμματισμό μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το ενεργειακό δυναμικό της, μετατρέποντας την Κύπρο σε ενεργειακό κόμβο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με την δημιουργία κατάλληλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως είναι η EuroAsia Interconnector και η EuroAfrica Interconnector. Με αυτό τον τρόπο θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και συνάμα, η Κύπρος θα καταστεί κόμβος διακίνησης ηλεκτρισμού από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και από και προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αυξάνοντας παράλληλα την ενεργειακή μας ασφάλεια.
 
Μακροπρόθεσμα, με τη χρήση του υδρογόνου το οποίο θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα έξυπνο και ψηφιοποιημένο, ευέλικτο, αποκεντρωμένο, ηλεκτρικά διασυνδεδεμένο και διασυνδεδεμένο με αγωγούς ή/και εικονικούς αγωγούς φυσικού αερίου ή/και υδρογόνου, όπου θα γίνεται χρήση (α) υδρογόνου σε όλους τους ενεργειακούς τομείς, (β) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, (γ) συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και (δ) ηλεκτροκίνησης.
 
 
Λευκωσία, 28 Νοεμβρίου 2022.