Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου 2022, συνάντηση μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ελλάδας (ΡΑΕ), στα γραφεία της ΡΑΕΚ. Στόχος της συνάντησης ήταν η ανανέωση της συνεργασίας βάσει του Μνημονίου Συναντίληψης που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών Κύπρου και Ελλάδας για πρώτη φόρα το 2012.
 
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, ο Αντιπρόεδρος Φίλιππος Φιλίππου και το Μέλος της ΡΑΕΚ, κ. Νεόφυτος Χατζηγεωργίου υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, Αν. Καθ. κ. Αθανάσιο Δαγούμα.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι νέες προκλήσεις των δύο Ρυθμιστικών Αρχών σε όλους τους τομείς της ενέργειας που ρυθμίζουν, καθώς και τα μείζονα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πεδίο της περιφερειακής συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και γενικότερα της λεκάνης της Μεσογείου που καλύπτει βασικές προκλήσεις, όπως η προώθηση και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της αξιόπιστης μεταφοράς εφοδιασμού και διαμετακόμισης φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας, η προοδευτική ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρισμού, η διασύνδεση των Νοτιοανατολικών χωρών της Μεσογείου με τις Ευρωπαϊκές χώρες μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων και μακροπρόθεσμα η παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου.
 
Με την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης, οι δύο πλευρές αποδεικνύουν και έμπρακτα τη δέσμευση τους για συνέχιση του άριστου κλίματος συνεργασίας, η οποία αναμένεται να αποφέρει στις δύο πλευρές σημαντική πρόοδο τόσο σε τεχνογνωσία όσο και ρυθμιστικά θέματα ενέργειας.
 
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της ΡΑΕ στην Κύπρο, οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές θα συνδιοργανώσουν την «1η Ημερίδα Ενέργειας Κύπρου - Ελλάδας για θέματα ρυθμιστικού ενδιαφέροντος» που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. Στην εν λόγω Ημερίδα θα συμμετέχουν επίσης οι Ρυθμιστικές Αρχές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

 
Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2022